Saturday, August 6, 2011

Masakan Ramadhan ke5: Nasi Ayam Madu dengan Kuih ketayap

Bersilat aku kat dapur tadi siapkan juadah berbuka puasa nak bagi siap seblum 6.30. sebabnye incik suami nak p kerja. aku buat kuih ketayap sbb nak pulangkan piring jiran sebelah rumah yg bagi kuih bingka pisang semlm. kuih ketayap paling senang nak buat.

inti:
kepala parut
gula melaka
air sikit
.

bancuhan tepung:
1 cawan tepung
1 cawan setengah air
1 biji telur
pewarna hijau
garam sikit.


nasi ayam ikut cara mak je. simple je.....cuma ayam nye je aku buat special sikit.

ayam madu:
ayam
serai
serbuk cili

serbuk ketumba
serbuk jintan manis
kunyit hidup
halia
bawang merah

bawang putih
gula pasir

gula melaka

garam

madu

semua bahan di blend kecuali ayam....than perap ayam dgn bahan yg di blend tadi. lepas 3 jam perap, bakar ayam tadi. nasi ayam nye tumis bawang putih dgn halia, masuk kan beras than masukan air rebusan ayam n garam. siap.

lepas buka, incik suami sms kata ayam madu tu 1st class n kuih pun sedap elok je. tersenyum sensorg, hilang penat masak.

No comments:

Post a Comment