Saturday, November 24, 2012

Roti Keramat

Bangun pagi ari ni terasa nak buat roti keramat untuk breakfast. Semalam lagi dah fikir nak buat roti keramat untuk breakfast. Tepung gandum pun dah siap-siap beli semalam. Bahan-bahannya senang je. Tepung gandum, telur, minyak, garam, gula, soda bikarbonat dan air. Sebenarnya resepi ni arwah Maa yang ajar. Sejak dia tgk harith suka makan dia ajar aku buat. Sebenarnya ada sukatan masa dia ajar tu, berapa tepung, brapa minyak tapi biasalah aku ni main ikut suka je. Janji garam and soda bikarbonat tu sikit je. Gaul semuanya sampailah jadi adunan yang sebati. Ada gak tip dari arwah, kalo nak tgk adunan kita tu dah ok blum, tak pekat sangat dan tak cair sgt. Berdasarkan tu ja la aku buat bancuhan adunan ni. Sebab tu tak ikut sukatan. Main masuk je dan bancuh asal jadi mcm yang Maa tunjuk tu jadi la. Kalo tak aku tambah tepung tak pun tambah air...hahahaha.


Nampak je tak cantik. Tapi sedap. Habis Harith n Incik suami makan. Petang ni tadi harith bangun tido mintak lagi. Sebab lapar kot baru bangun tido dan hujan lagi pun. Sedap makan roti keramat hujan-hujan mcam ni dengan milo panas. Dulu masa Maa ajar aku buat ni pun dalam hujan. Ingat lagi masa tu dapur lama lagi. Tak silap esok nya air naik. Harith sempat la main air banjir dalam dapur tu. Emm...semua tu kenangan. 



No comments:

Post a Comment